Welke klachten worden behandeld?

Bij Chiropractie Wijdemeren staat een persoonlijke benadering centraal. De intake begint met een vraaggesprek naar uw klachten en medische verleden.


Lage rugpijn


Lage rugpijn is de meest voorkomende reden voor mensen om naar een chiropractor te gaan. Ook pijn en stijfheid in de bovenrug, schouder, en nek kunnen vaak goed door een chiropractor behandeld worden. Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat spieren strak gaan staan, hierdoor verandert de normale bewegingsfunctie van gewrichten. Bij geringe belasting, kunnen andere gewrichten hiervoor compenseren, en hoeft dit geen pijnklachten te geven. Zodra de belasting toeneemt (onverwachte beweging, verstappen, vertillen, uitglijden, slenteren) kunnen gewrichten, die al compenseren voor minder goed functionerende gewrichten, eerder overbelast raken. Overbelasting kan pijn veroorzaken, later ontsteking. Langdurige overbelasting geeft slijtage op jonge leeftijd. Een hernia van een tussenwervelschijf wordt veroorzaakt door overbelasting.


Chiropractie helpt bij het herstel van de normale bewegingsfunctie, en daarmee het voorkomen van verdere klachten.


Hoofdpijn / migraine


Hoofdpijn wordt regelmatig veroorzaakt door de manier waarop de hersenen pijnprikkels (veroorzaakt door overbelasting) interpreteren vanuit een gebied hoog in de nek. Dit kan ook een oorzaak van migraineklachten zijn. Migraineaanvallen kunnen met chiropractie minder heftig worden, of de periode tussen migraineaanvallen kan langer duren. Soms verdwijnen migraineklachten helemaal. Helaas kan het ook blijken dat de migraine niet met chiropractie te beïnvloeden is. Vanwege de regelmatig goede verbetering is het vaak zinvol behandeling met chiropractie te proberen.


Hernia


Klachten veroorzaakt door een hernia (pijn, doofheid, tintelingen en verminderde spierkracht, in been of arm) verbeteren ook vaak met chiropractie. Een hernia is een beschadigde tussenwervelschijf, vaak na een langdurige overbelasting door compensatie voor minder goed functionerende gewrichten direct boven of onder het niveau van de hernia. Chiropractie is zeer effectief bij de behandeling van deze bewegingsdysfunctie.


Whiplash


Chiropractie geeft ook vaak goede resultaten bij klachten ontstaan na een whiplash ongeluk (nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, verminderde concentratie).


Slijtage / artrose


Slijtage / artrose kan helaas niet ongedaan gemaakt worden met chiropractie. Maar stijfheid & pijn samengaand met slijtage / artrose kan aanzienlijk verbeteren na een (zachte) chiropractie behandeling.


Klachtenpatronen


Vaak is er patroon te herkennen van klachten die regelmatig samengaan.


Dikwijls gaan klachten samen met een minder goed functionerende onderrug. In de bekkengordel horen de twee heupbotten een klein beetje te kunnen bewegen ten opzichte van het heiligbeen. Deze beweging gebeurt in de SI gewrichten. Door een traumatische oorzaak (ongeluk, bevalling), maar vaker door een opeenstapeling van kleine traumatische gebeurtenissen (uitglijden, verstappen, vertillen, belastende werkhouding, belasting door sport/hobby) kan de normale bewegingsfunctie verstoord worden. Dit hoeft geen directe klachten te veroorzaken, maar kan op termijn (vaak na maanden/jaren) overbelastingsklachten geven. Regelmatig is een asymmetrisch, of een symmetrisch klachtenpatroon te herkennen.


Asymmetrisch klachtenpatroon:


Symmetrisch klachtenpatroon:


Behandeltechnieken


Behandeltechnieken variëren. Traditioneel worden in de chiropractie ‘krakende’ technieken gebruikt. Niet om een minder goed bewegend gewricht ‘los te duwen’, maar om diepere spieren door middel van een korte snelle impuls te doen ontspannen, zodat het gewricht beter gaat functioneren. Het krakende geluidje wordt veroorzaakt door een deel van de gewrichtsvloeistof wat overgaat in gasbelletjes door de nu ontstane onderdruk in het gewrichtskapsel. Deze gasbelletjes worden na ongeveer 20 minuten weer opgenomen in de gewrichtsvloeistof.


Bij een andere veelgebruikte techniek wordt het z.g. ‘drop-mechanisme’ van de behandeltafel gebruikt. Na een zachte mechanische impuls, maakt het behandelde lichaamsdeel een kleine vrije val van enkele centimeters. Dit geeft het behandelde lichaamsdeel een korte maar zeer snelle mechanische impuls, resulterend in een neurologisch signaal, wat ook weer zorgt voor ontspanning van de diepere spieren.


Een zeer zachte behandeltechniek maakt gebruik van een klein apparaatje waarbij een veertje gespannen wordt. Dit veertje kan zorgen voor een zeer minimale maar uiterst nauwkeurige trilling, die via een rubber dopje op de zenuwen in het gewrichtskapsel overgebracht wordt. Deze trilling zorgt voor een neurologisch signaal, wat zorgt voor ontspanning van de diepere spieren.


Bijwerkingen


Zoals bij veel andere behandeltechnieken, kan chiropractie ook lichte bijwerkingen hebben. Bijwerkingen kunnen vooral zijn: spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze (lichte) bijwerkingen kunnen de eerste 1 à 2 dagen na een behandeling optreden, en verdwijnen dan meestal weer vanzelf. Het optreden van deze verschijnselen na de behandeling moet niet negatief gezien worden, maar kan juist een teken zijn van verandering. Het lichaam leert namelijk anders/beter te functioneren.

Voor het snel maken van een afspraak, bel:


06 - 17 29 29 72